Mátrix Világ

A katolikus egyház sötét oldala

A katolikus egyház minden látszat ellenére egy kegyetlen, sötét hatalmi gépezet, ami az egész világot behálózza, már századok óta. A valódi spiritualitást elfojtva, a felebaráti szeretet krisztusi tanítását megcsúfolva erőszakkal kényszerítették rá dogmáikat az emberekre, hogy minél nagyobb hatalmat gyakorolhassanak felettük.

Amit egykor tűzzel-vassal terjesztettek, és erőszakkal vertek az emberek fejébe, azt ma sokan hagyományként tisztelik. Manapság azonban egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy milyen romlott és képmutató intézmény is ez valójában:

“George Pell ausztrál bíborosról kiderült, nemcsak évekig eltussolta a pedofil ausztrál papok ügyeit, ő is abuzálhatott gyermekeket. (…)

Az egész Vatikán pénzügyeiért Pell felel kincstárnokként 2014 óta, elengedése ezért is kardinális kérdés. A dolog tehát azért is súlyos, mert nemhogy Ausztrália legbefolyásosabb katolikus személyisége került gyanúba, hanem mert egyben a Vatikán harmadik legfontosabb embere is. (…)

Mindez azért borzasztóan kínos a megválasztásakor az egyház nagy reformerének kikiáltott Ferenc pápának, mert 2013-ban azzal kezdte regnálását, hogy felállított egy bizottságot, ami az abuzálásokkal foglalkozik.

Most pedig az egyik legközelebbi munkatársát illetik ezzel a váddal. És a vád nem csekély, az ausztráliai zaklatások áldozatai közül azóta többen öngyilkosok lettek. Eddig csak annyit ismert el Pell, hogy nem tett eleget a pedofil ügyek kivizsgálásáért, a szőnyeg alá söpörte őket, ahogy sok más püspök is. (…)

Katolikus papok molesztálásairól már az 1970-80-as években jöttek elő beszámolók Kanadából és az Egyesült Államokból (a bostoni esetet a Spotlight című film is feldolgozta). A kilencvenes években Írországban is kipattantak hasonló ügyek, később pedig az ENSZ is rászólt a Vatikánra. Ferenc pápa ezért felpörgette a cselekvést, bár adatokat változatlanul nem adott ki a katolikus egyház az ENSZ-nek a történtekről. (…)

A konzervatív, a cölibátust támogató, a melegházasságot ellenző Pell amúgy eleve egy reformfolyamat részese volt: a kincstárnoki pozíciót azért állította fel a pápa, hogy a Vatikáni Bank körüli botrányok miatt legyen egy felügyelő szerv a bank felett. (…)

Persze a kardinálisok nyomása is elérhet ezt-azt: Mauro Inzoli olasz püspököt fényűző életmódja miatt csak Don Mercedesnek becézték, de a bili azután borult ki, miután róla is kiderült a gyermekabuzálás több esete (a gyerekeket azzal nyugtatta, hogy az Írásnak és a Hitnek megfelelően cselekednek). XVI. Benedek azonnal leváltotta, de bírósági és kongregációs jóbarátai segítségével 2014-re elérte, hogy az új pápa visszavegye. A vatikáni jog miatt márpedig ekkor nem volt választása. Pedig Inzoli ügyében a civil hatóságok is vádat emeltek később. (…)

Írországban 2009 óta nagyon megrendült a katolikus egyház befolyása a felszínre került sorozatos botrányok miatt. Kezdődött az egész a katolikus otthonokban abuzált gyerekekkel, és idén folytatódott az anyaotthonok tragédiájával. Ugyanis régóta vizsgálják már a tíz írországi ilyen intézményt, amit az egyház működtetett, és ahol a gyanú szerint elvették és olykor megölték az egyedülálló nők csecsemőit.

A tuami eset különösen durva volt: több száz gyermek holttestét találták meg a kisváros anyaotthona mellett elföldelve. Ez nem természetes gyermekhalandósági számokra enged következtetni, még ha évtizedekig is temetkeztek illegálisan ide. (…)

Korábban se volt mentes botrányoktól a katolikus egyház. Az ausztrál Herald Sun tömören összefoglalta ezeket. Ilyen volt a második világháború alatt, amikor a németek áldozataitól szerzett pénzt mosták tisztára és segítettek megszökni náci vezetőknek a háború után. Nagy botrány volt 2010-ben, amikor egy meleg prostitúciós hálózatra derült fény a Vatikán falain belül. 2012-ben egy olasz tévé szivárogtatott ki rengeteg ügyet a korrupciótól a megvesztegetésen át a fenyegetésig.

Sose volt az se egyértelmű, van-e és ha igen, milyen mértékű összefonódás az egyház és a maffia között. A katolikus vezetés csak a kilencvenes években kezdett elhatárolódni a szervezett bűnözéstől. A szegény, becsapott anyáktól elrabolt spanyol és chilei gyerekek ügyében is könyékig benne volt az egyház a papjain keresztül.”

Forrás: https://24.hu/kulfold/2017/06/29/ronccsa-tett-kisfiuk-maradnak-a-vatikani-hatalmi-jatszmak-utan/

d3rr1ck
sudo rm -rf /"

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük