Világ

Élelmiszerpazarlás

“Tudtátok, hogy az Európai Unióban a megtermelt élelmiszer több mint fele, évente mintegy 90 millió tonna a kukában landol? A legtöbbjét még mielőtt az asztalra kerülne, a termelés és az értékesítés különböző fázisaiban selejtezik ki. Ha a paradicsom nem elég piros, vagy túl nagy, túl kicsi, akkor kidobják, hasonlóan sok más zöldséghez, gyümölcshöz. A pékáru húsz százaléka – amit már nem tudnak eladni -szintén a szemétbe kerül.

Riasztó adat, hogy AZ ÍGY KIDOBOTT EURÓPAI ÉLELMISZER FELE IS ELÉG LENNE AZ ÉHEZÉS FELSZÁMOLÁSÁHOZ VILÁGSZERTE. Azt sem szabad elfelejteni, mekkora veszteséget jelent mindez a gazdaság számára: évente 100 milliárd euró értékű étel megy a szemetesekbe.”
http://husosfazek.blog.hu/2011/09/15/90_millio_tonna_etel_a_kukaban_1

“A probléma Magyarországon is létezik. A hivatalos becslések szerint nálunk évente 1,8 millió tonna élelmiszer vész kárba.

Ebben minden benne van, a mezőgazdasági és ipari termeléstől kezdve a kereskedelmen át a vendéglátásig és a lakossági fogyasztásig. Ezt a lejárás-közeli élelmiszerek hazai adományozásával foglalkozó Élelmiszerbank elnöke, Cseh Balázs mondta el nekünk.”
http://444.hu/2015/05/30/elelmiszerbank-pazarlas-etel/

Tristram Stuart: A globális élelmiszer-pazarlás botránya (videó)
http://www.ted.com/talks/tristram_stuart_the_global_food_waste_scandal?language=hu

“Kapitalista rendszerünk diszkét bája, hogy a médiafelületei által egy olyan szánalomkeltő hadjáratot folytat, aminek segítségével az emberekkel elhiteti, hogy a (gazdasági) növekedés szükséges, a termelés fokozása a mezőgazdaságban is elengedhetetlen, “mivel az nem látja el az éhező embereket világunkban”.

Az ügyes csel akkor lepleződik le, mikor kiderül, hogy a jelentős agrártámogatásokkal tulajdonképpen csak azt termelünk, amit a kapitalizmusban eddig mindig is: felesleges szemetet; a jól-lét, az egészség és a természetmegóvás helyett.”
http://greenr.blog.hu/2011/09/18/a_vilagelelmezes_politikai_paradoxon_milyen_ehezo_milliok

Ezzel szemben világszerte szaporodnak az alulról jövő közösségi kezdeményezések:

Kuka helyett a rászorulóknak: közösségi hűtő a fölös élelemnek
http://hu.euronews.com/2016/05/05/kuka-helyett-a-raszoruloknak-ez-a-kozossegi-huto

http://www.elelmiszerbank.hu/

https://www.facebook.com/foodnotbombsbudapest/

http://bbm.hu/

Légy Te a Változás!

Please follow and like us:
error

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük