Mátrix Világ

Megfigyelés

Itt jogokról van szó, amik nem csupán egyéneket, hanem egész társadalmakat érintenek.

Valahányszor előkerül a tömeges megfigyelések témája, rögtön azzal jön szinte mindenki, hogy “nem baj, nincs takargatnivalóm, meg amúgy is kishal vagyok, senkit nem érdekel, mit csinálok”.

Ha nem érdekelné őket, akkor nem alakítottak volna ki olyan (gyakran törvény-, ill. alkotmánysértő) megfigyelési rendszereket, amik tömegesen, “vonóhálóval” gyűjtik az adatokat emberek millióiról és millióiról, szerte a világon.

Tévedés ne essék: ez NEM a terrorizmusról szól, az csak az ürügy. A tömeges adathalászat nem alkalmas a terrorakciók megelőzésére, legfeljebb utólagos felderítésére. Ezért különösen visszás, hogy minden merénylet után több megfigyelést, nagyobb “biztonságot” sürgetnek, (meg persze még több háborút, vagyis olajat a tűzre). Ez az egész A TÁRSADALOM FELETTI ELLENŐRZÉSRŐL szól!

http://www.origo.hu/techbazis/20150325-snowden-a-tomeges-megfigyeles-hasztalannak-bizonyult.html

És pontosan ez az, amit senki nem vesz észre, miközben azt szajkózza, hogy nincsen rejtegetnivalója. Így, egyénekre lebontva adja az egész társadalom hallgatólagos beleegyezését a törvénytelen jogfosztásba, és tántorog bele egy új tipúsú elnyomásba.

Ahogy Snowden találóan megfogalmazta, a jogok nem csak egyéniek, közösségiek is. Ami az egyén szintjén talán nem tűnik érdekesnek, az egész népek számára nagyon is fontos lehet.

A privátszféra, (mondjuk a szólásszabadsághoz hasonlóan) nem olyasmi, amit kukába dobhatunk, ha Géza bácsi, vagy Juli néni történetesen nem tart rá igényt. Attól még a népet, vagy a népeket nem lenne szabad megfosztani tőle, pedig ez történik, csak egyénekre lebontva. Ha hagyjuk ezt kiteljesedni, és csak akkor jövünk rá, hogy mégis igényt tartanánk a jogainkra, amikor már fájóan egyértelmű a hiányuk, akkor már késő lesz.

Kijárat erre: https://www.youtube.com/watch?v=YNESMafb5ZI

Aki szeretné jobban érteni, hogy miről szól ez az egész, annak ajánljuk figyelmébe a Snowden c. filmet: http://port.hu/adatlap/film/mozi/snowden-snowden/movie-166785

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük