Hacktivizmus

Az internetes ellenállás kézikönyve – 1. rész –

#OpIceIsis #Opisis

Az online aktivizmus egyre szélesebb körben elterjedt, hatékony formája a véleménynyilvánításnak és az ellenállásnak. Ez természetesen nem jelenti, hogy az offline tevékenységekre ne lenne szükség, a legjobb, ha mindkettőt folyamatosan alkalmazzuk: az online és offline aktivizmus kiválóan kiegészítik egymást. Ebben a kézikönyvben csak az online aktivizmusról lesz szó, főként gyakorlati példákon keresztül igyekszem szemléltetni, hogy ha igény van a változásra, még otthon ülve egy számítógép előtt is rengeteg lehetőségünk van.

Itt főként legális módszerek ismertetéséről lesz szó, de említésre kerülhetnek kevésbé legális módszerek is, ha a kevésbé legális módszerekkel élnél az kizárólag a te személyes felelősséged.

Ebben a kézikönyvben leírt módszerek pusztán példák, nem az a célja ennek az írásnak, hogy mindenki kezdje el az itt leírt módszereket alkalmazni, igazán hatékony akkor lehet ez a fajta tevékenység, ha megtaláljuk a képességeinknek leginkább megfelelő módszereket.

Az Anonymous az egyik legismertebb csoportosulás, ami online és offline egyaránt aktív, bárki csatlakozhat, nincs tagság, az számít anonnak aki a csoport céljainak megvalósításában aktívan részt vesz. Az anonok tevékenysége operation-ok köré csoportosul, például az Operation IsIs illetve Operation Ice Isis célja a szélsőséges iszlamista terroristák (pontosabban a magát “Iszlám Államnak” nevező Daesh) ellehetetlenítése. Jelenleg ezek a legaktívabb operationok közé tartoznak. Furán hangzik elsőre az, hogy valaki az ,,interneten harcol a terroristák ellen”, de a közvetett eredmények mellett (a terroristák kommunikációjának ellehetetlenítése, helyzetük felfedése, propaganda oldalak leszedése…) közvetlen eredményei is vannak az operationnak ami azt jelenti, hogy konkrét terrortámadás megakadályozásában is nem egyszer játszott döntő szerepet az Anonymous tevékenysége.

Nézzünk meg pár módszert, amivel akár te is segítheted az Operation Isis munkáját:

  • Daesh gyanús weboldalak felkutatása

Mint minden opreation-nél itt is van egy ún. target lista, ez egy gyűjtemény tele oldalakkal social média accuntokkal, amelyek gyakorlatilag a célpontjaink. Ezeket folyamatosan frissíteni kell. Az aktuális target listát itt éred el. Potenciális targetek azok az oldalak, amelyek nyíltan hirdetik az iszlám erőszakos terjesztését az egész világon, gyakran előforduló szavak a Deash oldalain: caliphate, khilafa… az oldalak nem feltétlenül arab nyelvűek, gyakoriak az angol oldalak is… pár példa Deash gyanús weboldalakra, ami segítheti további hasonló oldalak beazonosítását: www.kiblat.net , www.eramuslim.com ,  hizb-afghanistan.com – itt például a videókból szinte egyértelmű az oldal szándéka…

 

  • Daesh social media

A social médiánál hasonló a helyzet, mint a weboldalaknál, azzal a különbséggel, hogy általánosságban véve könnyebb eldönteni, hogy valóban Daesh-támogató-e az adott oldal… Itt fontos megjegyezni, hogy nem csak facebook, twitter… oldalak a potenciális targetek hanem akár konkrét személyek is. Amennyiben tapasztalatlan vagy social engineering terén a Daesh-gyanús felhasználókkal semmiképp ne lépj kapcsolatba. Gondolj arra is, hogy bár te a terroristák ellen tevékenykedsz, könnyen előfordulhat, hogy az adott targethez való kapcsolat alapján téged is megvádolna valaki azzal, hogy szimpatizálsz az iszlám szélsőségesek nézeteivel. A legjobb amit itt tehetsz az, hogy felkutatod a potenciális Daesh supporter accuntokat és jelented őket, illetve felveszed a target listára, hogy más is meg tudja tenni. – Ebben semmi illegális nincs.

 

  • Justpaste

Az ún. paste tool-okon keresztül közzétett tartalmak folyamatos vizsgálata talán az egyik legnehezebb feladat. Ezeknek a paste tooloknak a lényege, hogy bármilyen szöveget bárkivel, egy puszta url segítségével megoszthat bárki. A justpaste.it is egy ilyen oldal, amit sajnos előszeretettel használnak a Daesh emberei. Itt gyakran fordulnak elő explicit tartalmak, boltok felégetésétől cenzúrázatlan fegyveres harcig bármi a szemünk elé kerülhet. Természetesen maga az oldal nem tehet róla, hogy terroristák felhasználják különböző célokból, ezért itt is a terroristák által közzé tett tartalom felkeresése és jelentése a legjobb megoldás. Könnyen ráakadhatunk ilyen oldalakra a google segítésével, például ha rákeresünk a következőre: ,, site: justpaste.it intext: caliphate”…

 

  • Reporting tools

A fentiekben említett oldalak reportolásának legeffektívebb formája erre kialakított toolok használata, ez elsősorban twitterrel működik hatékonyan. Ha reporting tool-t keresel a google és a github a barátod.

 

  • Daesh oldalak jelentése minél több felületen… pár példa:

https://safebrowsing.google.com/safebrowsing/report_badware/

https://report.iwf.org.uk/en/step-1

https://en.support.wordpress.com/report-blogs/

 

  • Nyomásgyakorlás

Egyes szervezetek vagy akár maga az állam hajlamos saját magát a terrorizmus elleni harcok élenjárójának tekinteni. Ez többnyire nincs így, de az utóbbiak egzisztenciájának alapja, hogy ezt az embereknek el kell hinniük. Tehát bármilyen Daesh-es felületet támogató oldal nyilvános számonkérése is hasznos lehet: használjuk ki, hogy az intézmények sokat adnak a látszatra mivel az egzisztenciájuk alapja. Például milyen ciki lenne, ha valaki leleplező cikket írna a blogján arról, ahogy magyar befektetők terrorgyanús személyekkel építettnek belföldön stb.

 

  • Humor

Az iszlamista harcosok szeretnek félelmet kelteni, ennek ellensúlyaként pár éve megjelent, hogy a dzsihadistákat photoshoppal humoros környezetbe helyezve ábrázolták, így akadályozva a Daesh félelemkeltő munkáját.

Ez a pár pont mind csak példa volt. Egy részét ezeknek folyamatosan alkalmazzuk, annak érdekében, hogy ellehetetlenítsük a Daesh-t kreatívnak és naprakésznek kell lennünk.

Csatlakozz te is az operationhoz, nem kell hackernek lenned, ahhoz, hogy online aktivista legyél, használd a már meglévő skilljeid kreatívan a társadalmi változások érdekében!

Please follow and like us:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük