Alternatívák Világ

A szabad fogyasztás illúziójának vége – mi fán terem a nemnövekedés?

Egyszerűen nem lehet a végtelenségig növekedni egy véges környezetben.

A nemnövekedés azonban elég ijesztően hangzik… A fogalom készakarva provokatív, hogy vitára késztessen: mit is termelünk, miközben növekedünk? És hogyan? És miért is? A gazdasági növekedés címszava alatt egyre több nélkülözhető dolog gyártására fordítjuk nemcsak saját energiánk, de a természet erőforrásait is. (…)

Hogyan valósulna meg a nemnövekedés?

Először is el kell vetnünk a gazdasági növekedésbe vetett megkérdőjelezetlen hitet. Vissza kell állítani a pénzkibocsátás jogának helyi hatáskörét, el kell törölni az illegitim adósságokat, részben vagy teljesen államosítani kell a bankrendszert, meg kell szüntetni az adóparadicsomokat, és be kell vezetni a pénzügyi operációkat terhelő tranzakciós adót. A minimálbér körülbelül négyszeres értékén meghatározott jövedelmi plafont kell kialakítani, a mai négyezerszeres különbség helyett. Ezzel párhuzamosan a Feltétel Nélküli Alapjuttatás (Unconditional Autonomy Allowance) biztosítását javasoljuk, ami minden embernek szerény, de tisztességes életet biztosítana.

Mit is jelent pontosan ez a Feltétel Nélküli Alapjuttatás? A fogalom a nemnövekedés berkeiben merült fel először, gyakorlati kezdeményezések és olyan gondolatok által vezérelve, mint a feltétel nélküli alapjövedelem, az ingyenesen elérhető javak választékának növelése, valamint az erőforrások felhasználásának átgondolása. A jövedelmi plafonról, az adósságválságról, demokratikus pénzügyi rendszerről és a gazdasági növekedésbe vetett hitről szóló vitáink is hatással voltak az ötlet kialakulására.

Ezek együtt vezettek egy, a pénz mai funkciójától valójában független alapjuttatás elképzeléséhez, ami az erőforrások használati jogában és lokális valutában folyósított juttatásokban nyilvánulna meg egy olyan gazdasági rendszerben, ahová fokozatosan vezetnének át lépések a mai rendszerből. (…)

Egyszóval teljes mértékben a feltétel nélküli alapjövedelem mögött állunk, feltéve, hogy az egy új társadalmi rend kialakításába lenne beágyazva;

egy olyan átmenetbe, ami helyi, alternatív, környezettudatos gazdasági modellekben gondolkodik, s megkérdőjelezi a jelenlegi termelés céljait és módjait.”

Forrás: http://kettosmerce.blog.hu/2016/08/27/nemnovekedes_es_feltetel_nelkuli_autonomia

Please follow and like us:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük