Politika

Látszat-demokrácia: a tömegmanipuláció rendszere

Elöljáróban érdemes emlékezetünkbe idézni, hogy a 2006-os végighazudott kampánynak is bedőlt a szavazók többsége, és akkor is őket hülyézte az ország másik fele: https://index.hu/video/2010/04/09/valasztas_retro_3/

Mostanra talán sikerült annyira lehiggadni az újabb kétharmad sokkja után, hogy fölfogjuk:

“A felelősség nem a gyűlöletre szavazó tömegeké, hanem azon csoporté, amely ócska pártszócsővé tette a közmédiát és egy sor nekik asszisztáló médiumot. Akik saját gazdagodásuk és alantas terveik miatt hajlandóak tudatosan félrevezetni és hazug információkkal gyűlöletbe taszítani tömegeket.

Az átvert embereknek ugyanis szinte lehetőségük sem volt máshogy dönteni. Mindenki ugyanazt mondta körülöttük, a legtöbbjükben fel sem merült, hogy ami a tévéből, rádióból, plakátokról, lakossági fórumokról rájuk zúdul, valójában nem igaz.”

https://index.hu/velemeny/2018/04/09/hogy_lehetett_ennyire_hulye_egesz_magyarorszag/

És ha ezt sikerül fölfogni, akkor annak a megértéséhez is közelebb kerülhetünk egy lépéssel, hogy ha nem is ilyen látványosan, de lényegében erre a megtévesztésre épül az egész rendszer.

“A Mátrix” látszatvalósága biztosítja, hogy a rendszert éppen azoknak az embereknek a tömegei támogassák, illetve tartsák életben gondolataikkal, érzelmeikkel és cselekedeteikkel, akiket kizsákmányol.

Bár össze szokták keverni a fogalmakat, az Orbán-féle berendezkedés valójában ugyanannak a rendszernek egy változata, ami a világ túlnyomó részén működik: kapitalizmus, demokráciának hazudott parlamentarizmussal nyakon öntve. Persze vannak különbségek, nem mindegy, hogy egy-egy berendezkedés mennyire nyíltan elnyomó, de a lényegük ugyanaz.

A rendszernek szerves része a tömegek manipulálása az USA-tól Oroszországig: a többnyire 4 évente tartott uralkodóválasztások főleg azon múlnak, hogy ki tud több embert befolyásolni, vagyis kinek van hozzá több eszköze és kevesebb gátlása.

Lásd pl. a Cambridge Analytica (vagyis Trump, a Brexit stb.) ügyét, aminek valószínűleg a hazai félelemkampányokhoz is köze van: https://medium.com/tett/minden-jel-arra-mutat-hogy-habony-is-a-cambridge-analyticaval-dolgozik-8c705c71dcf5

Továbbá érdemes fölidézni, hogy a média úgy általában hogyan gyártja le a rendszer működéséhez szükséges egyetértést, és nem csak a nyíltan tekintélyelvű rezsimekben: http://rendszerhiba.com/2017/09/11/az-egyetertes-gepezet/

A képviseleti rendszer antidemokratikus mivoltáról és az alternatíváról is ejtettünk már szót: http://rendszerhiba.com/2017/11/05/kepviselet/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük