Hacktivizmus

Az Anonymous mint brand

 

Ebben a bejegyzésben az Anonymous újraszervezéséről szeretnék pár gondolatot megosztani. Mint minden mozgalomnak az Anonymousnak is (még ha ez nem is egy egységes konkrét mozgalom) vannak válságidőszakai amelyek próbára teszik az adott mozgalom vagy csoportosulás progresszivitását, probléma megoldó képességét stb. 2018 (például) egy ilyen év számunkra.

Az Anonymous természetéből adodik a legjobb és egyben legrosszabb tulajdonsága: bárki lehet anon. Nincs semmilyen intézmény ami ezt szabályozná és ennek így is kell maradnia. A probléma, ami miatt ma a közmédia kevésbé vesz komolyan minket az a sok, konteó és hoax. – Itt arra gondolok, hogy sok olyan média felület jött létre ami felhasználja a Guy Fawkes-ot ábrázoló maszkot, és emelett minden amit csinálnak, az 1%-ot/vagy a politikai elitet fenyegtő videókat töltenek fel (talán ez még a jobb eset), konteokat népszerűsítenek, anélkül, hogy valódi tartalom, komoly világnézet vagy bármiféle teljesítmény lenne mögöttük.  Szerentém ha egyértelmű lenne: nem vagyunk laposföldhívő oltás ellenes aktivisták, nem kizárt, hogy ezzel kapcsolatban nem ugyanaz két anon véleménye, de egyik mozgalom mögé sem állunk be.

Tehát mi sem (én sem) szerentém explicit meghatározni, hogy az Anonymous ettől eddig tart, de szeretném  a jelképeinket nevetségessé tévő mozgalmak vagy álmozgalmak ne azonosuljanak velünk. Senkit nem tartunk nagyra attól, hogy google-translattel felvett szöveget és epikus zenét illeszt pár filmjelent alá, hogy ezzel mutassa ki mennyire nagy (fotel)forradalmár.

Röviden, vagyunk páran aktivisták/hacktivisták akik szeretnék, hogy a Guy Fawkes maszk továbbra is az intellektuális lázadás jelképe legyen. Nem álhírportál és nem a Jobbik Ifjúsági Tagozata vagyunk!

Béke!

Please follow and like us:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük