Alternatívák

Anarchizmus

“Az anarchizmus is egy a napjaink manipulációkkal félreértelmezett fogalmai közül.
Mi is valójában?

 

Anarchizmus Röviden: uralomnélküliség, hatalom nélküli rend. Az anarchisták szerint az állam erőszakosan beavatkozik az emberek életébe; a polgárai biztonságát védeni hivatott eszközök – az oktatás, a jog, az erőszakszervezetek – valójában az uralmon lévő elit hatalmának megtartását szolgálják, ezért végső soron zsarnokiak és megszüntetendők.

Egyes politikai és gazdasági tanok szerint, minden külső hatalom és erőszak nélkül, tisztán az emberek szabad, egyenlő, szolidáris, együttműködő együttélésén alapuló önkéntes szervezettség. Válasz az erőszakra, tekintélyelvre és gyámkodásra épülő uralmi rendszerekre, amely a jog az állam és egyes egyházak kényszerintézkedéseiben nyerhet kifejezést.Egyesek úgy fogalmazzák meg, hogy az anarchizmus a demokratizmus magasabb foka. Közvetlen és nem közvetett demokrácia.”
https://vilagnezet.blog.hu/2008/02/17/anarchizmus_mi_is_az 

>>„A közvéleményt az uralkodó hatalom irányítja, velük pedig az anarchisták általában nem túl nagy haverok” – hangzik a tömör válasz a kérdésre, hogy miért negatív az anarchizmus megítélése.

 

Bogdan szerint úgy működik a lejáratás, hogy egy-egy agresszívebb, erőszakosabb akció bejárja a médiát, de a szolidaritási akciókról már nem beszél senki. „Nagyon erős a meggyőződésem, és a történelem igazol ebben, hogy az anarchista filozófia népszerű” – fogalmaz Ion, aki úgy gondolja, hogy abban a pillanatban, ahogyan elér az emberekhez, megtetszik nekik az, amiről valóban szól az anarchizmus.

“A gond az, hogy nem jut el hozzájuk, és hogy alapvető érdekek fűződnek ahhoz, hogy ne is váljanak ismertté ezek az értékek.”

 

A hatalmon levőknek nem érdekük az emberek jogtudatosítása: „az anarchista program az emberek hatalommal való felruházását és felszabadítását célozta meg történetileg, azt célozza ma is és a jövőben is azt fogja.”(…)

Amikor nem a káosszal és pusztítással azonosítják az anarchiát, akkor azért utasítják el, mert utópisztikusnak, megvalósíthatatlan álomnak látják. A kolozsvári anarchisták egyike az utópia „vádjára” úgy válaszolt, hogy nem az a kérdés, hogy az ország szintjén működhet-e, hanem hogy kisebb csoportok képesek-e ez alapján szerveződni.

 

„Mi a csoportunkban másképpen működünk, mint általában a társadalomban. Meg tudom érteni annak a nézőpontját, aki szerint nagyban nem működhetne az anarchia, hiszen az emberek még nem látták kisebb, közösségi szintű megvalósulását sem. Azt hiszem, az első lépés az, amit ki-ki a maga közvetlen környezetében tud megtenni” – részletezi Bogdan, hogyan látja a gyakorlatban az irányzatot. (…)

Olyan társadalmat kell kialakítani, ahol minden közösen készül, és cserébe jár is valami” – vélekedik Ioan, aki szerint azért is különleges az Ⓐcasă, hogy bárki betérhet, anélkül, hogy köteleznék arra, hogy fogyasszon is, ahogyan a vendéglátói egységekben.

Bár annak a lehetősége adott, hogy az emberek ne fizessenek, az nem fordul elő, hogy ne gyűlne össze a kitűzött összeg. (…)
„Az önállóság, önszerveződés, de az információ megosztása is az elveinkhez tartozik: nem sajátítjuk ki a tudást, másoknak is szívesen megtanítjuk, amihez értünk. A városban levő közterületekhez való jogot is vissza akarjuk szerezni.

Kolozsváron mindenütt építkezések folynak. A közeljövőben olyan üzeneteket készülünk megfogalmazni, amelyek világossá teszik, hogy ez így nincs rendben, és arra bátorítja az embereket, hogy kezdjenek kertészkedni bármilyen kis földterületen, legyen az akár magán-, akár közterület.” (…)

Érzelmileg is megterhelő a szegénységgel való mindennapos szembesülés, meséli Zsófi, aki főként a terepen, emberekkel való munka miatt járt ki a szemétlerakatra. „Ami megterhelő, az a tehetetlenség érzése.

Hogy létezik, hogy a 21. században, amikor mindent meg lehet oldani, amikor embereknek az a legnagyobb problémája, hogy mikor cseréljenek telefont, ne lehessen alapvető szükségletekben megoldást találni?” – hangzik részéről a kérdés, majd csend. (…)

Ion úgy gondolja, hogy az anarchizmus utópiszikus megítélése mögött az a gondolat áll, hogy az ember természetéből fakadóan versengő, és kevésbé kooperatív. „Természetünk jó részét a kultúra teszi ki, ami így az oktatástól is függ. Empatikus és társas lények vagyunk.

A kérdés tehát az, hogy milyen gazdasági és politikai rendszert alkotunk, hogy az a versengést vagy az együttműködést erősíti-e.”<<

https://erdely.atlatszo.hu/2018/05/09/kolozsvari-anarchizmus-a-kerteszkedestol-az-utcai-akciozasig/

“Ami a transzcendens nézőpontot illeti: ez az a meta-szint, mely egyensúlyt teremthet személyes és közösségi alternatívák között. Ahhoz, hogy az anarchista elveknek érvényt szerezhessünk, felül kell emelkednünk a pusztán materialista elképzeléseken. Ahol véget ér bennünk a profán, a parttalan tudatalatti féktelen destrukciója, felül emelkedünk ösztönénünk önző törekvésein, ott kezdődik a valódi, tudatos törekvés az anarchia felé.

Le kell győznünk magunkban a zsarnokot, hogy érvényt szerezhessünk az emberi minőségnek. Ehhez el kell vonatkoztatnunk a tárgyaktól, önmagunktól; és felfedezni a tárgyak közötti összefüggések, és az emberek közötti hálózatok realitását. (…)

A legfontosabb kérdés, hogy mit kell tennie ma egy anarchistának, hogy érvényt szerezzen az anarchista elveknek? Tudatos cselekvővé kell válni. Nem csupán elmélkedni egy igazságosabb társadalom lehetőségéről, hanem létre is hozni az áhított állapotokat. Például úgy, hogy fórumot nyitunk a kulturális alternatíváknak.”
https://szoveg-kozotti-let.blog.hu/2017/05/09/az_anarchia_jelentesretegei_es_kortars_lehetosegeiparsza

“A tiszta szereteten alapuló közösségek az őszinteségre, bátorságra és nagylelkűségre nevelnek, önszerveződőek és önszabályozók, nincs szükségük korlátozó ellenőrzésre.

A szeretetben hiányt szenvedő közösségek megadják magukat a félelemnek, erőszaknak és korrupciónak, korlátozó kormányokat bíznak meg a zűrzavar és az entrópia leküzdésére, ami a szeretet szervező intelligenciájának hiánya okoz. Ahogyan az Életerő szeretetként nyilvánul meg, úgy az entrópia egóként, gyűlöletként és félelemként. A korruptak és hatalomra éhesek ebből a félelemből táplálkoznak.”

 

Please follow and like us:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük