Tech

Hírbefolyásolás, avagy a propaganda.

 

Negyedik hete tartanak a kormányellenes tüntetések Franciaország szerte. Sárga mellényt (gilets jaunes) húztak, megbénították a fővárost egy tömegdemonstráció keretében betörtek kirakatokat és összecsaptak a rendőrséggel.
A gilest jaunes tüntes-sorozat az üzemanyagra kivetett adó tervek miatt szerveződött, de időközben sokkal több harag és elégedetlenség jött a felszínre. Szombaton, négy nappal a tüntetés-sorozat kezdete után, Macron beadta a derekát és visszavonta az adóemelést, több mint 125000 sárgamellényes tüntető foglalta el az utcákat az egyik legdestruktívabb tüntetés-sorozatban Franciaország modern történelmében.

A demonstrator walks past a fire during a protest of Yellow vests (Gilets jaunes) against rising oil prices and living costs on the Champs Elysees, in Paris, on December 1, 2018. (Photo by Geoffroy VAN DER HASSELT / AFP)

Eközben online a kiber térben egy sokkal bensőségesebb háború vette kezdetét. Kívülállók, a francia politikáról nem sok tudással rendelkező, és a francia eseményeket közelről nem ismerő, illetve pro-kremlin (orosz troll) hálózatok profijai élen jártak a #gilestjaunes tünetés-sorozat online terjesztésében és a téma dezinformálásban.
Az akciókban felismerhető az orosz propaganda, az illiberális narratíva,a történések kommentárjában mindíg helyet kap a saját politikai nézet sulykolása. Egy a WIRED magazin által végzett kutatás megmutatta, hogy ezeknek a különböző profiloknak nagyon nagy szerepük van több tízezer tweet terjesztésében, sokan mindent retweeteltek az események kapcsán, sokszor figyelmen kívül hagyva hogy éppen fake news-t terjesztenek. Ez a kampány nagyon sokban hasonlít a 2016-os amerikai választások körül kialakult orosz érdekeket szolgáló dezinformációs operációkra,illetve a BREXIT tudatos manipulálásához az online térben. Az elmúlt négy hétben, mióta a tüntetés-sorozat kezdetét vette, Ryan Fox COO SPACE NEW KNOWLEDGE, egy kiber biztonsággal foglalkozó cég, ami orosz barát propaganda akciók nyomait, hatásait kutatja, a twitteren felfigyelt egy account hálózatra, ami véleményük szerint Oroszországhoz köthető,a hálózat az első hétvégétől elkezdett a francia eseményekre fókuszálni, október 28-a óta ez a 340000 account kizárólag a francia eseményekkel foglalkozó tartalmakat gyártott vagy osztott meg, kiemelve a rendőri brutalitást (több esetben évekkel ezelötti tüntetések képeivel), illetve megkérdőjelezve Macron vezetői képességeit, az EU-t, a tweet-ekben több, mint 20 ezer alkalommal, NATO és migráció ellenes propaganda is helyet kapott. Durván 2 héttel azután, hogy először említették a #giletsjaunes hastag-et október végén, ez a hálózat legalább 1600, a tüntetéssel kapcsolatos említést tett naponta a twitteren, és ez a szám novemberben napról napra drasztikusan növekedett. Ezek az orosz kötődésű profilok alapvetően dezinformációkat retweet-eltek egymástól, illetve másoktól a tüntetés-sorozattal kapcsolatban.  A szakértő szerint bár nincs módja annak, hogy biztosan tudjuk kik állnak ezen hálózatok mögött a közösségi oldalakon, de az biztos, hogy a kérdéses profiloknak múltjuk van a hasonló, Kreml által irányított akciókban. A szakértők szerint a két legnagyobb megosztást elért hír, amit ezek a profilok megosztottak, a francia, de orosz tulajdonban álló Szputnyik News-től származtak, a harmadik legtöbb megosztást elérő link, pedig az rt-france oldalról, amelyik ugyancsak orosz kormány által fenntartott médium. A célja ezeknek a kiber térben zajló operációknak főleg az, hogy aláássák a nyugati országok vezetői képességeit, stabilitásukat, és bármi áron megakadályozzák, hogy hatékonyan tudjanak kormányozni, szeparálják az államokat egymástól, a NATO és EU egységét felbontsák (ha egyelőre csupán az egyén tudati szintjén is). Nagyon sokszor támogatnak szélsőjobbos csoportokat, politikusokat, de a baloldali aktivistáknak is behergelnek, ha azzal utcai zavargásokat tudnak felfűteni.

Észrevehető hasonlóságok vannak a Franciaországgal kapcsolatos online kampány és a 2016-os amerikai elnök választások idején csúcsra járó orosz hírbefolyásolási operációk között. A francia külügyminiszter, Jean-Yves Le Drian egy interjúban elmondta, hogy folyamatban van egy orosz hírbefolyásolási kampánnyal kapcsolatos nyomozás, de nem árult el részleteket.

Az előzőekben említett hálózat messze nem az egyetlen ilyen csoport, amelyik ráhangolódott a gilets jaunes szociális lufira (hírfolyamra). Egy analízis, amit most be fogunk mutatni, 250,000 a tüntetéssel kapcsolatos angol nyelvű tweet-et vizsgál meg, Az általa analizált account-ok #giletsjaunes hastaggel, az angol nyelvű közönségnek írt tartalmat tanulmányoz. A legtöbb szereplő technikája annyi, hogy különböző képeket és videókat posztolnak mindenféle kontextus és mindenféle forrás nélkül, és úgy írják le a történéseket, hogy Franciaországban egy polgárháború tört ki.

A zavargások mindig egy esély, hogy a saját narratívájukat, propagandájukat tolják előtérbe. Az utóbbi, a polgárháborúnak hangot adó profilok különböznek a klasszikus oroszbarát propaganda hálózatoktól, ezek inkább a hírek gyártásában járnak élen és nem a terjesztésben. Az ilyen legnépszerűbb account-ok közé tartozik Katie Hopkins-é (angol szélsőjobbos provokátor, ismert az iszlám és migráció ellenes, illetve a fehérek kiirtásáról szőtt konspirációs nézeteiről) és Paul Joseph Watson-é (amerikai összeesküvés elméletista, youtube influencer, aki az infowars-nak is dolgozik). Mindkettejüknek közel 1 000 000 követőjük van és mind a ketten rendszeres tweet-eltek a #giletsjaunes hastag-et használva. Watson többnyire az európai cenzúrát hangsúlyozta és azt a nézetet terjesztette, hogy az emberek az EU ellen lázadtak fel, míg Hopkins szerint a megmozdulások a globalista világrend ellen irányultak. Az egyik legnépszerűbb, személyhez nem köthető account, ami #giletsjaunes dezinformációt terjesztett a @BreakingNLive, egy hír profil, több mint 70 000 követővel a twitteren és semmilyen kötődéssel semmilyen újságíróhoz vagy médiához. Ennek a profilnak a tweet-jei a rendőri brutalitást emelték ki, a francia kormányt autokrata és militarista rendszernek beállítva. Átlagosan ezek a posztok 400-3000x voltak megosztva és kb ugyanennyi lájkot kaptak.

 

Nézzük Mr. robot aka Elliot Alderson / @fs0c131y egy francia aktivista kutatásait negyed millió angolnyelvű #GiletsJaunes hashtaggel megjelölt tweeter tartalomról.

“Okkal határoztam el, hogy összegyűjtöm az angol nyelvű tweeteket a #GiletsJaunes hasteggel. A célom az volt, hogy megfigyeljem megprobálják e külföldről befolyásolni a sárgamezes mozgalom megítélését a világ szemében.Okkal nem a #Yellowvests taget használtam, a dezinformálásra inkább a francia hashtaget használták, ez segítette a francia hírfolyamokba való bekerülést is”

Egy hétig scannelte a twittert és a #GiletsJaunes hashtaggel angol nyelven írott több mint 300,000 tweetet vizsgált meg. 1 hét analízisét mutatja meg.

Második nap 23.000 tweet a grafikonon:

Elöször is kis magyarázat a fenti képhez, ez a #GiletsJaunes hashtag 23.000 tweetnél a 2.ik napon, a gömbök különböző profilok a twitteren minél nagyobbak, annál nagyobb interakciót értek el a témában, a vonalak/görbék a kapcsolódásokat mutatják másokkal (retweet,említés). /grafikai elemző szofver—> graphistry/

Vizsgáljuk meg a leghatásosabb profilokat:

Az a nagy sárga node ő @abrahamekris

Az a nagy sárga node ő @abrahamekris

Ő egy ilyen kombó, a profilképe egy sárga mellény egy nagy Q val, és a   hashtaggal.

A nagy Q és a hashtag a Trumpista Qanon összeesküvés elmélethez kapcsolódik erről itt lehet többet olvasni

A profiljában jelöli a Gab accountját. A Gab egy közösségi média felület, ami a szélsőjobbos csoportok gyülekezőhelye https://en.wikipedia.org/wiki/Gab_(social_network)

Rengeteget posztol a témában többnyire fake news tartalmakat.

“a rendőrök gránátot dobnak civilekre—“
Ez a kedvencem: “Miközben a francia kormány gránátokkal és mesterlövészekkel támad a tüntetőkre azok egy része a fő úton elzárja a hadi utánpótlást a kormánytól”
“A szupermárketek üresek franciaországban”

Egyébként néha holland és francia nyelven is tweetel, és megvizsgálva a tartalmait kiderült, hogy saját telegram csoportot is indított https://t.me/YellowVestsEU

Látod azokat az ismétlődő kék pontokat? Azt mutatja, hogy ez a profil automatikusan tweetel:

Említést érdemel még az, hogy ez a profil november 11-e óta aktivizálódott.

Nézzük a harmadik napot, már 34.000 tweet a grafikonon:

Egy példa az interakcióra, ott van például az a nagy narancssárga gömb baloldalon.

Ez a profil     aki egy kool képet osztott meg:

A tweetjét 2 ezren osztották meg a profiljáról, nem nagyon kapcsolódik másokhoz,nem is tweetel másoktól, ez a tweetje az egyetlen. Semmi különös nincs itt, de egy jó példa a grafikonhoz , hogy lássuk a kapcsolatok kirajzolódását, főleg ha összevetjük a fentebb említett @abrahamekris -el, aki úgy néz ki igazán aktív node a bolyban:

Nade térjünk vissza a felsoroláshoz: a legnagyobb node a @BreakingNLive. “Breaking News” twitter profil

70.000 követővel 21 nagy megosztást elért tweetet posztolt.

 

 

 

 

 

 

Egy példa a manipulációra: 3 katonai szállítójárművet láthatunk mindenféle kontextus és forrásmegjelölés nélkül, azt éreztetve és sugallva, hogy háborús helyzet közeledik:

Egy másik node a bolyban egy lengyel nacionalista.

Semmi sincsen ingyen a világon mindenki a saját érdekeit szolgálja, kérdezd meg magadtól mi a haszna egy lengyel nacinalistának abból, hogy félretájékoztat világtörténésekkel kapcsolatban? 4 nagyon populáris tweetet osztott meg.

Egy újabb:   egy Török “Breaking News” profil

Ez a 10.000 követővel rendelkező profil “hírforrásként” tálalja magát, és a céljuk, hogy azt sugallják, Franciaországban kitört a polgárháború. 74 tweetet posztolt a hashtaggel.

 

 

 

 

 

 

Egy újabb nagyobb profil @sotiridi egy görög szabadúszó újságíró profilja.

79 tweetet osztott meg, miféle újságíró lehet?

 

 

 

 

 

 

 

 

A következő: @ohboywhatashot egy  twitter account, aki szereti kommentelni a sárgamellényes eseményeket.

A bio-ja szerint az emberek 90% -a békét szeretne, nem akar háborúzni, mégis imád pánikot kelteni.

Aztán mégegy a sorban : “Say hi to Russia”  @Syrian_Lion (ő ismert orosz hangadó itt aktivista körökben) Imád fake híreket terjeszteni.

És még mehetnénk így tovább órák hosszat…

Nézzük az összegzést 6 nap #GiletsJaunes hashtag angol nyelvű tartalom 257090 tweets captured.

A negyedmillió tweet :

És az 5 legpopulárisabb profil:

@KTHopkins

Brit szélsőjobber muszlim és bevándorlás ellenes figura 833K követővel,oroszbarát véleményvezér

https://en.wikipedia.org/wiki/Katie_Hopkins

 

Paul Joseph Watson aka @PrisonPlanet. 929K followers

youtuber , alt right figura infowarsnak is dolgozik Alex J.-al, amcsi összeesküvés elméletista

https://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Joseph_Watson

 

@Jordan_SP1,

Ez a 17 éves angol euroszkeptikus, aki egy békésebb világban és az igazságosságban hisz 217 tweetet pisztolt a #GiletsJaunes hashtaggal hamis puccsról terjesztett híreket a forrásnak a t.szolgálatokat állította be.

 

@Dispropoganda.

Főleg meme -ek, eu ellenes tweetek

 

 

 

@BreakingNLive

Róla meg már volt szó feljebb…

 

 

 

Szóval láthatjuk, hogy mi a közös ezekben a profilokban:

egyetlen egy FRANCIA sincs a téma legnagyobb influencerei között!

A dezinformáció a legnagyobb kihívás a szabad véleménynyilvánítás tekintetében, amióta az online térbe költöztünk. Soha ne higgy el semmit, amit a neten találsz, ezt az írást is kérdőjelezd meg, és nézz utána az információknak mielőtt tovább osztanád!

FORRÁS:

kövessetek twitteren:

 

Please follow and like us:
d3rr1ck
sudo rm -rf /"

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük