Uncategorized

Ne siránkozz, szerveződj!

Bár az elmúlt pár hét eseményeit nem nevezném forradalomnak, a potenciál erre is meg van. Rajtunk múlik, hogy sikerül-e a felszínre törő elégedetlenséget jól felhasználni. Három lehetséges kimenetele lehet a tüntetéshullámnak:

(1) A tüntetések lassan elcsendesednek, NER hatalmon marad – talán később egy még nagyobb és radikálisabb tüntetéshullám változtat ezen, vagy a következő választások, de addig csak romlani fog a belpolitikai helyzet. Ha azt hinnéd, hogy az EU majd közbelép, érdemes körülnézni Európában: sajnos a kormányunkra jellemző fasizálódás nem épp példa nélküli, ahogy máshol sem, úgy itt sem számíthatunk arra, hogy érdembeli segítséget kapunk a Fidesz eltüntetésében. 

(2) A sztrájkok és a tüntetések eredményesek: megszűnik a NER, de helyette átveszik a szerepet az ellenzéki politikusok (mindegy, hogy melyik párt) és pár év múlva ugyanebben a helyzetben találjuk magunkat a Kossuth téren. 

(3) A sztrájk, a tüntetések és az ellenállás mindenféle formája elsöpri a NER-t, de nem állunk meg a Fidesz elzavarásánál, rendszerszintű változtatásokat követelünk.

 

A hiba a rendszerben van

Fontos felismernünk azt, hogy a probléma nem (,,csak”) a Fidesz. A probléma maga a rendszer ami lehetővé tette a Fidesz számára azt amit az elmúlt 8 évben vitt véghez. A demokrácia elmélete szép, de ahogy a sztálinista és a náci diktatúrák, ez is egy totalitárius rendszer; pusztán nem éljük meg diktatúraként, mivel nem arról van szó, hogy egy párt vagy egy személy gyakorolná a hatalmat kizárólagosan. A piramis tetején a tőke áll. Ez azért nagyon fura helyzet, mert egy kapitalista rendszerben az oligarchák is a tőke alá rendelődnek – ennek megfelelően folyamatosan politikai és gazdasági befolyásra törekednek,  saját oldalukra próbálják állítani a médiát stb. Teljesen mindegy milyen ideológiájú párt van hatalmon épp, a rendszer az aktuális elitnek mindig biztosítja az eszközöket az autokrácia kiépítésére. Ahhoz, hogy ezt a rendszert alapjaiban megváltoztassuk tehát a lehető legtöbb szempontból kell aláásnunk az oligarchia egzisztenciális szükségleteit: általános sztrájk, térfoglalás,  ellenkultúra! És ez csak a kezdet, ha sikerrel jár az ellenállás nem adhatjuk át egyik ellenzéki politikus kezébe sem az irányítást, a hatalmat közvetlenül nekünk kell gyakorolnunk mint közösség, mert akármilyen vonzó is, hogy majd valaki képviseli helyettünk az érdekeinket, ez sosem lesz így!  

 

Elvesztette békés jellegét

Jobb most lángokban látni az utcákat, mint elcsendesedni, hogy az elit élménye az ellenállással kapcsolatban annyi legyen, hogy mint minden más tüntetéshullám ez is lecsengett – folytathatják ahol abbahagyták. Fontos, hogy érdembeli változást csak akkor tudunk elérni, ha nem csak a tüntetésekre járunk, de szerveződünk lokálisan és a tiltakozás a hétköznapjaink részévé válik.

 

A rendőr csak a munkáját végzi?

Igen. A rendőr tényleg csak a munkáját végzi. Természetesen ők is emberek, de nem szabad elfelejtenünk, hogy  a hatalom érdekeit fogják szolgálni velünk szemben is. Minden autoriter rendszer kiszolgálói mentegetőzhetnek az állítással, hogy ,,mi csak a munkákat végezzük”.

 

 

Így védekezz a könnygáz ellen

– Próbáld meg elkerülni, hogy közvetlenül rád fújják.

– Amikor fújni kezdik tartsd vissza a levegőt, csukd be a szemed és minél gyorsabban menj arrébb 20-30 méterrel, könnyen lehet, hogy még 15 méterrel arrébb és érezni fogod a könnygáz hatásait.

– Gázálarc: az arc eltakarását tüntetéseken a törvény tiltja, ha még is úgy döntenél, hogy használod, tartsd szem előtt, hogy a rendőrök nem néznek majd erre jó szemmel – persze lehet, hogy adott helyzetben neked ennél többet fog érni az, hogy elkerüld a könnygáz hatásait.

– L.A.W. – anarchisták használják elsősorban: 50-50% víz és folyékony gyomorsav lekötő (antacid). Segít lemosni a sprayből arcra került folyadékot, amit egyébként a víz nem távolít el, de ha nincs más, vízzel sem árthat áttörölni arcunkat.

 

Készülj a legrosszabbra, számíts a legjobbra! Sikerekben gazdag általános sztrájkot és ellenállásban gazdag 2019-et kíván az Anonymous! 🙂

Please follow and like us:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük