Rólunk

A nemzetközi hackivista közösség magyar szárnya, az Anonymous Operation Hungary  2012-ben számos kibertámadást, online figyelemfelkeltő akciót hajtott végre magyarországi célpontok ellen is. Ez az akkori interjú elég jól rávilágít a témára: http://index.hu/tech/2012/04/06/ben… Egy másik interjú, 2013-ból: http://magyarnarancs.hu/interaktiv/… A hazai vonatkozású anon hacktivista akciók a megtorlások (letartóztatások és hasonló jók) után abbamaradtak. Ilyen téren nem akadt, aki átvette volna a stafétát, bár sokan követelőztek, hogy “valaki csináljon már valamit”.

Viszont, ahogy világszerte, úgy itthon is egyre több utcai akció (ételosztás, demonstráció, fórum stb.) szerveződött az Anon égisze alatt az elmúlt években. Budapesten is évente csatlakozunk a nov. 5-i globális Million Mask March akciónapokhoz, és ez az oldal is tovább hirdeti az Anonymous eszméit, magyar nyelven. Azért hoztuk létre, hogy segítsünk tisztábban látni a hibás rendszerrel és az alternatívákkal kapcsolatban. Az ismeretek elérhetővé tétele, illetve összegyűjtése azonban csak a dolog egyik fele. Az is célunk, hogy közösségi felületet, illetve teret biztosítsunk az alternatívoknak, autonómoknak, rendszerkritikusoknak az együttműködésre. A facebookot sosem azért használtuk, mert úgy szeretjük, hanem azért, mert a kedves felhasználók ott vannak jelen tömegesen. Már régóta kényelmetlennek éreztük, mert a fb ugyan jó arra, hogy kapcsolatot teremtsünk, de egyébként egy fekete lyuk, ami csak nyeli az időt és az energiát. Minden tartalom, minden aktivitás elmerül a hírfolyamban egy rövid idő után, és bár úgy érezhetjük, hogy tettünk valamit, de inkább csak a feneketlen lyukat etetjük. Ezért a jövőben inkább csak közvetítőként fogjuk használni, és erre az oldalra helyezzük a hangsúlyt.

Nem csak egy újabb statikus felületet akarunk, ahol néhány véleményvezér megmondhatja a tutit, hanem közösségi gyűjtőoldalt. Nem csak a tartalmakat akarjuk összegyűjteni, hanem az embereket is. Éppen ezért kezdettől fogva veletek együtt akarjuk felépíteni. Biztosítjuk a felületet, megszervezzük a munkát, a többi pedig nagyrészt rajtatok múlik. Kezdetnek létrehozhatunk közösségi tudástárat, szerveződések katalógusát, és még sok mindent.
Ha együtt csináljuk, az bonyolultabbá, körülményesebbé teszi a munkát, de egészen más minőséget jelent, mintha pár ember összerakna egy honlapot a többieknek, „fogyasztásra”. Aki részt akar venni fordításban, tartalmak (mondjuk hírek, cikkek, videók, vagy kezdeményezések) gyűjtésében, az a beszallok@rendszerhiba.com címen jelentkezhet.

 

 

Az Anonymous egy decentralizált, globális hacktivista közösség, ill. hálózat. Nincsenek “hivatalos” és “nem hivatalos” felületei, legfeljebb olyanok, amik a közösség által jobban, vagy kevésbé elismertek. Nincsen “központi” irányvonal, az egyes tagok, ill. csoportok önállóak, viszont aki csatlakozik, az annak tudatában teszi, hogy az Anonymous közössége eleve szemben áll a fennálló rendszerrel, illetve világrenddel. Megkérdőjelezi a profit és a hatalom, ill. az uralkodó 1% elsőbbségét, kétségbe vonja a (látszat)szabadság és (látszat)demokrácia, illetve az elit jóhiszeműségének uralkodó narratíváját, vagy inkább meséjét. A közösség általában a szabadság, a humanizmus, a társadalmi igazságosság, az erőszakmentesség, az ökológiai tudatosság és az önrendelkezés; a részvételi, vagy közvetlen demokrácia mellett tesz hitet. Az Anonymous nem csupán hackerek gyülekezete. Mindig is több volt ennél, de az elmúlt évek során még többen csatlakoztak a mozgalomhoz, akik pl. az online felületeket működtetik, látják el tartalommal, utcai akciókat szerveznek, vagy más módon járulnak hozzá a közös törekvésekhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük